Alle honden over de hele wereld spreken dezelfde taal zonder geluid; lichaamstaal. Hiervoor wordt het hele lichaam en specifieke onderdelen van het lichaam gebruikt.  

Honden spreken lichaamstaal

honden spreken lichaamstaal via houding. locomotie, mimiekDit is het belangrijkste onderdeel van de website voor de (toekomstige) hondeneigenaar. Lichaamstaal laat de gemoedstoestand van een hond zien in een bepaalde situatie. Met zijn houding, hoog (zelfverzekerd) of laag (onzeker/submissief) laat een hond merken hoe die zich op dat moment voelt. Gedragsherkenning is het sleutelwoord om te kunnen communiceren en anticiperen.

Een hond kan met lichaamstaal op grote afstand signalen naar soortgenoten uitzenden, die zullen de lichaamstaal perfect waarnemen en er op reageren. Deze signalen en de reactie hierop bepalen hoe een ontmoeting gaat verlopen. Uiteraard spelen socialisatie en ervaringen uit het verleden een grote rol. Op bovenstaande foto kun je de lichaamstaal (hoog-laag) goed zien. De border collie heeft alles naar voren, oren, staart, houding en loopt op hoge poten om nog meer de indruk te geven dat hij/zij de ranghoogste is in deze ontmoeting. De andere hond heeft dit goed begrepen en heeft een lage houding aangenomen om problemen te voorkomen. Ook het tempo waarmee de hond loopt (locomotie) geeft aan hoe de rangordeverhouding ligt. De zelfzekere hond zal over het algemeen sneller lopen dan de submissieve/onzekere hond, die zal gaan vertragen.

Sociaalvaardige honden zijn in principe conflictvermijdend kalmerende signalen zijn belangrijk onderdeel lichaamstaalen gebruiken hier (kalmerende) signalen voor

Als 2 honden elkaar frontaal naderen zullen ze op ruime afstand al in een flauwe bocht gaan lopen en flanken tonen. Doet een hond dit niet dan is hij/zij uit op een provocatie. Naast de stand van de oren, staart en houding heeft een hond ook mimiek in de kop om te laten zien wat op dat moment zijn bedoelingen zijn. Om al die signalen te kunnen herkennen moet je natuurlijk wel weten wat de neutrale houding van die bepaalde hond is. De neutrale houding is de houding die de hond aanneemt als ie ontspannen is en lekker in zijn vel zit.

tekening en beschrijving neutrale hond; geen spanning in het lijf te zienOp de tekening wordt beschreven hoe een neutrale hond er uit ziet. foto van neutrale hond; geen spanning, zachte blik

Hier zie je een vrolijke, ontspannen, blije hond die alert is op (waarschijnlijk) de eigenaar.

 

Naast houding en stand van bepaalde lichaamsdelen is ook de kop van de hond een open boek

relaxte beagle; oren ontspannen, zachte blik, geen oogwit, geen rimpels om neusHier zie je een beagle die geen rimpels rondom de neus heeft (3), ontspannen naar beneden hangende oren (2) met grote ronde ogen zonder oogwit en een zachte blik (1). gespannen beagle; oren naar voren, harde blik, rimpels rondom neus, spanning in kop en halspartij

Deze beagle heeft een hele andere uitstraling. Er is spanning in de kop te zien d.m.v. andere blik in de ogen, oren naar voren en waarneembare spiermassa rondom de neus en in de hals-borstpartij. 

 

gestresste honden; hier ze zo snel mogelijk uit deze situatieDit zijn bezorgde honden en hebben last van stress. Herken deze signalen en haal de hond hieruit door afstand te nemen van de prikkel die de bezorgheid veroorzaakt. Een hoge mate van stress moet zoveel mogelijk voorkomen worden.

extreme angst; slechte socialisatie hond in puppy tijdTe triest voor woorden om de lichaamstaal van deze hond te zien. Weet het niet zeker maar ik denk dat degene waar de arm aan vast zit met zijn lichaam over de hond heen hangt waardoor de extreme angstoestand waarin de hond verkeert nog verergerd wordt. Zulke lichaamstaal bij honden kan een gevolg zijn van geen/slechte socialisatie met mensen tijdens de pupfase.

www.hondenaard.com geeft inzicht in verschillende soorten en stadia van agressie bij hondenhondenagressie; oorzaken en stadia