Handel & wandel in honden land

Decennia lang zijn rashonden gefokt op de vraag van de koper. Honden werden steeds meer op exterieur gefokt, karakter en raseigenschappen zijn van secundair belang. Kijk voor je een pup aanschaft eerst op rashondenwijzer! Hier vindt je de meest voorkomende ingefokte gezondheidsproblemen van 80 populaire rashonden. Schrikbarend!! 

U vraagt en wij fokken, rashonden in alle soorten en maten

rashonden en erfelijke aandoeningenDoor scheefgroei en jarenlange inteelt zijn er rasspecifieke gezondheidsproblemen ontstaan waardoor sommige rashonden een onleefbaar hondenleven hebben gekregen. Iedereen kent wel de Duitse herder met HD maar bijna elke rashond heeft tegenwoordig HD-problemen of aanleg hiervoor. Ook kan de hondeneigenaar van de (jonge hond) zelf HD veroorzaken/bevorderen door, met de beste bedoelingen, eindeloos een balletje te gooien met korte wendingen en het vol in de remmen gaan van de hond.

Het meest schrijnende voorbeeld van wat wij mensen honden in deze context aandoen vind ik wel de Engelse bulldog. Een anatomisch gedrocht die zo'n 2 A4tjes vol aan gezondheidsproblemen heeft en waarvan de pups niet eens op een natuurlijke manier ter wereld kunnen komen doordat ze zo'n grote kop en relatief brede borst hebben. Andere voorbeelden hiervan zijn de Franse Bulldog en de tegenwoordig in opkomst zijnde Boston Terrier.

Nieuwste rage op fokgebied zijn de doodles en de miniatuuruitvoering van rassen

Gelukkig!! heeft de Raad van Beheer op Kynologisch gebied dit eindelijk ingezien en worden eisen die aan de ouderdieren gesteld worden strenger en beter controleerbaar, zie raad van beheer.

Ook is er per 1 april 2014 een nieuwe wettelijke bepaling dat fokkers van rashonden met een stamboom aansprakelijk zijn voor de medische kosten indien blijkt dat een hond erfelijke gezondheidsproblemen heeft door te fokken met ouders waar deze ziekte(s) aantoonbaar via DNA-onderzoek aanwezig zijn. Aanzet hiervoor is door Tros Radar in 2012 gegeven waarin dit filmpje werd getoond van Sam, een 2 jaar oude ierse setter die 20 epileptische toevallen per dag kreeg en het bijbehorende zeer trieste verhaal van de hondeneigenaar (zie filmpje onderaan). Sam is inmiddels gelukkig uit zijn lijden verlost. De eigenaar is door de rechter in het gelijk gesteld en de fokker heeft een schadevergoeding van 6.000 euro moeten betalen.

Ook het (door)fokken met angstige ouderdieren is mij een doorn in het oog. De (rashonden) pups zullen een stressvol leven hebben, door erfelijke aanleg en het kopiëren van het moederdiergedrag en zijn daardoor meer vatbaar voor gezondheidsproblemen. Dagelijkse stress veroorzaakt schade aan het lichaam en de organen!

www.hondenaard.comhondeneigenaar...en dan?

heb je kinderen?