Had afgelopen weekend een prachtige ervaring. Liep met mijn honden buiten en er komt een jonge labrador tegemoet. Zoals meestal anticipeer ik hierop door mijn honden te laten zitten en met beloningen te zorgen voor zoveel mogelijk aandacht voor mij. De hond liep rakelings langs mijn honden, en er gebeurde niets. Mijn honden bleven netjes zitten, keken wel maar blaften niet

Sociale vaardigheden zijn keihard nodig

Heb zitten overdenken hoe dit zou kunnen komen. Mijn conclusie is dat de labrador zeer sociaalvaardig is doordat hij wegkeek van mijn honden en flanken toonde waardoor mijn honden zich totaal niet door die hond bedreigd voelden

puppys kunnen nog sociale vaardigheden leren bij los spelHieruit kan ik opmaken dat de sociale vaardigheden van de vele, vele honden waar mijn honden wel problemen mee hebben te kort schieten of niet kunnen tonen door een (te) korte lijn. Honden die opgroeien in hokken met een moeder die waarschijnlijk zelf nog nooit interactie met andere honden heeft meegemaakt en dus niet heeft geleerd wat sociaal hondengedrag betekent kan dit ook niet aan haar pups doorgeven. Daarnaast de grote aantallen pups die te vroeg bij de moeder worden weggehaald waardoor de hondjes ook geen/te weinig informatie over sociale vaardigheden meekrijgen. Als deze teven zelf moeder worden krijgen de pups wederom geen informatie mee en is de neerwaartse spiraal compleet mits de nieuwe eigenaar bereid is puppycursus te volgen op een goede hondenschool. Dan kunnen er nog enige vaardigheden bijgeleerd worden als de hondenschool onder begeleiding de pups los laten spelen

www.hondenaard.com toont dat honden met probleemgedrag vaak een kwestie van kiezen door de hondeneigenaar probleemgedrag? leer keuzes maken