Honden etenstijd! Supersaai of spel en uitdaging?

etenstijd! supersaaie voerbak of uitdaging en spel

Etenstijd! De hoeveelheid voer is voor elke hond verschillend en afhankelijk van leeftijd, beweging en de hoogwaardigheid van het voer. Ik als hondeneigenaar voer op het oog, d.w.z. ribbenkast wel direct onder de oppervlakte aanwezig maar niet zichtbaar en pas het voergewicht daarop aan. Vind ik mijn honden te dik worden dan krijgen ze een aantal dagen 10% in grammen minder voer of andersom. Nu mijn teef 8 jaar is heb ik wel een ander (senior)voer gekocht met een laag eiwit/vet gehalte zit nu op 16%-10%. Minder dierlijk eiwit voor de nieren en minder vet zodat ze toch een bodempje voer kan eten anders wordt het zo weinig.

Voeren

Je kunt het voer (brok) natuurlijk supersaai in een voerbak gooien zonder enige uitdaging voor de hond maar ik heb eerst voor elke brok aandachtsoefeningen gedaan, brok geven, brok vangen, brok zoeken, doe nu een aandachtsoefening en gooi een hand voer door de kamer waarbij ik de hond niet help als er voer onder stoel, tafel e.d. komt om het probleemoplossend vermogen te stimuleren. Doe soms de maaltijd verdelen in een verticaal gevouwen (dus lang) opgerold badlaken en laat de hond het zelf verder uitzoeken. Als je een tuin hebt is dit helemaal ideaal, dan kun je de maaltijd gewoon in de tuin gooien, heeft de hond lekker wat te doen en is op een natuurlijke manier met eten bezig. Kijk hierbij wel uit met (vreemde) kinderen, sommige honden zullen de voerplek verdedigen. trekspel voor beter contact baas en hond

Dit alles aangevuld met 2 à 3x spelen binnen (trekspel; bevordert contact baas-hond, voorwaarde is wel dat de hond zich veilig voelt bij de baas, angst en spel zijn niet verenigbaar dus maak dit spel leuk en ontspannen door niet over de hond heen te gaan hangen of in de ogen te kijken waarbij ik wel moet opmerken dat grommen tijdens spel voor sommige honden geen spel meer is maar een concurrentiestrijd om het speeltje, dan wordt het spel direct beëindigd) komt een hond de dag wel door na 's avonds nog een plasronde en een paar keer per week ttouch of speeltjes sorteren voor het slapen gaan. Bij fysiek zeer sterke of felle honden zou ik het trekspel niet aanbevelen i.v.m. het niet kunnen winnen van de hondeneigenaar.

ttouch draagt bij aan hondenwelzijn

Voeding

Over welke voeding je het beste aan je hond kunt geven bestaan al diverse websites. Een complete premium brok uit de dierenspeciaalzaak zijn volgens mij allemaal wel goed. Uiteraard is er wel verschil in prijs-kwaliteit vooral de essentiële vetzuren verschillen nogal. Merken die in de supermarkt te koop zijn zou ik niet geven.

Je kunt je hond natuurlijk 2x per dag dezelfde brok geven maar vlees is vlees voor een hond als je begrijpt wat ik bedoel. Ik geef zelf ´s avonds een compleet 100% natuurlijk voer aangevuld met zilvervliesrijst.

www.hondenaard.com geeft tips voor hondenhersenwerk en mentale uitdagingheb jij een doordenker?