Honden zijn populair in Nederland. Er lopen zo'n 1,9 miljoen exemplaren rond

Dat dit de nodige problemen oplevert is evident gezien de 150.000 mensen die jaarlijks door een hond gebeten worden (zie minder hondenbeten). Dan heb ik het nog niet eens over de hond-hond beten gehad. Die cijfers zijn vele malen groter.  

Aanschaf, socialisatie, cursus, probleemgedrag

Dat honden en pup(s) sociale in roedels levende dieren zijn is zo ongeveer wel bij iedere hondeneigenaar bekend. Dat honden meerdere socialisatieperiodes hebben is minder of onbekend.

Als mensen een pup in huis nemen is het hondje volop bezig met de eerste socialisatieperiode (van 0 tot 12 weken) mits de pup niet te vroeg bij de moeder wordt weggehaald. Gelukkig zijn er tegenwoordig wettelijke regels die bepalen dat een pup tot en met 8 weken bij de moederhond moet blijven. Dit komt niet alleen het gedrag van de pup ten goede maar zeker ook de sociale vaardigheden die in onze overvolle, complexe maatschappij zo hard nodig zijn.

Een goede fokker zal de eerste weken dan ook al gebruiken om met de socialisatie v.d. pup(s) te beginnen en het na zo'n 8 weken overdragen aan de nieuwe hondeneigenaar. Die zijn, is mijn ervaring, nog wel gemotiveerd om naar een pup/jonge hondencursus te gaan maar haken daarna meestal af terwijl de moeilijkste (puber)tijd dan pas gaat komen.

Advertentiesites

Tegenwoordig zijn er vele advertentiepagina's met levende have inclusief honden. Dit stimuleert volgens mij impulsaankopen. Mensen zien een schattige pup voor een leuke prijs aangeboden en worden verliefd. Begrijpelijk ik word ook regelmatig verliefd op de foto's maar weet ook welke ellende er achter schuil gaat. Door eenvoudig op de button alle advertenties van deze aanbieder te klikken zie je dat het grote aantal broodfokkers een prima manier heeft gevonden hun handel in stand te houden. DIT MOET VERBODEN WORDEN! Broodfokkers moet elke mogelijkheid tot het vercommercialiseren van dit prachtige dier ontnomen worden. Zieke, ongesocialiseerde pup(s) is niet iets waar ik als hondenbezitter op zit te wachten. Daarnaast is de ellende voor de moederdieren niet te overzien. Het zijn broedmachines, die, als ze loops zijn, keer op keer op keer op keer bevrucht worden en als oud vuil aan de kant gezet of vermoord worden als de leeftijd het niet meer toelaat commercieel interessant te zijn. Tevens ontberen zulke moeders ruimte (overvolle hokken), goede voeding en medische zorg. Laten we alsjeblieft met z´n allen stoppen pup(s) bij deze gewetenloze handelaren te kopen en hen hun uiterst lucratieve inkomstenbron afnemen. Wat we denken te besparen als prille hondeneigenaar op aanschafkosten van een pup zijn we meestal direct na aankoop al weer kwijt aan de dierenarts. Zie link

Ook de vele advertenties met honden uit het buitenland die door non-profit stichtingen worden aangeboden vind ik onverteerbaar. Zij halen veel honden naar Nederland om ze te helpen een beter leven te krijgen maar die dieren hebben vaak een (over)leven achter de rug dat in onze maatschappij niet te handhaven is. Wij krijgen op de hondenschool bijna wekelijks nieuwe aanmeldingen van honden met probleemgedrag die door deze situatie gecreërd is en van ons instructeurs wordt verwacht deze problemen (liefst in 1 les) op te lossen.

www.hondenaard.com informatie voor hondeneigenaar

 en dan....ben je hondeneigena ar

hond in een gezin